Barcelona

05/05/2021

Informe de la Cambra sobre lloguer d’habitatge a Barcelona i a Catalunya. Any 2020

El 2020 ratifica la tendència a la baixa del preu del lloguer d’habitatge a Barcelona iniciada el 2019, en un entorn en què la covid-19 intensifica el descens de preus, conclou l’Informe de la Cambra sobre lloguer d’habitatge a Barcelona i a Catalunya, publicat dins la sèrie Dossiers econòmics.

El preu mitjà dels nous contractes de lloguer d’habitatge registrats a Barcelona en el quart trimestre del 2020 va ser de 939 €/mes, cosa que representa un descens del -5,6% en relació al mateix trimestre del 2019. El preu mitjà del conjunt del 2020 va ser de 964 €/mes.

En el conjunt de l’any 2020 a Catalunya (exclosa Barcelona) el preu mitjà dels nous contractes de lloguer d’habitatge registrats va pujar a 636 €/mes, el 2,1% més que el 2019, cosa que confirma la tendència a moderació de l’increment de preus.

 

Anàlisi

Els resultats de l’estadística de nous contractes de lloguers a Barcelona—davallada de contractes i dels preus dels lloguers— no permeten avaluar els efectes de la Llei 11/2020 de contenció de rendes, atès el poc horitzó temporal de la seva aplicació i perquè en tot cas, queden emmascarats per l’impacte econòmic i social de la crisi provocada per la covid-19.

La Cambra defensa que la millora del mercat de lloguer de l’habitatge a Barcelona i a Catalunya no passa per un marc regulador de congelació de lloguers sinó per mesures realistes i eficaces de foment de nova construcció per a lloguer i venda a preus assequibles. En cas contrari, en un escenari de recuperació econòmica només cal esperar una accentuació de les tensions dels preus.

Per a consultar els informes complets que han servit de base d’aquest treball s’ha d’accedir a l’Àrea de Socis.